Hjemmelavede frugtstænger

Hjemmelavede frugtstænger

imageHerhjemme bugner frugttræerne i haven, af det skønneste friske frugt. Det skal bestemt ikke gå til spilde. Især vores blommetræ er jeg lykkelig for, endelig vil samarbejde. Vi har haft det i 6 år, uden den eneste lille blomme. Det har vokset sig stort og flot, og haft flere blomster. Og så var det ligesom det! Sidste efterår besluttede vi, at give det én sommer mere. Hvis det stadig ikke gav frugt, såååå måtte det lade livet. Og tænk sig, det må have smuglyttet. I år bærer det masser af de største og flotteste blommer.

Jeg har sammen med mine piger plukket en god pose fuld, og sammen besluttede vi, at vi ville prøve og lave vores egne frugtstænger.

Det er faktisk overraskende ukompliceret, der er kun 2-3 ingredienser. Og det gode er, at du kan bruge lige den frugt du har i haven. Eller den frugt som er børnenes farvorit derhjemme. Du bestemmer oveni købet selv hvor meget sukker der skal i, og dermed hvor sund en snack de skal være. Jeg har valgt at tilsætte lidt sukker, for at neutralisere blommernes frugtsyre.

Opskrift:
7dl frisk frugt
3spk sukker
1/2 tsk vaniljesukker (valgfrit)

Skær frugterne i mindre stykker, og fjern sten/kerner. Put alle frugterne i en blender, og slå dig løs. Det skal være fuldstændig blendet, så det er en “tynd” pure. Du kan også sagtens bruge en stavblender. Tilsæt sukker og vanilje, og rør det rundt.

lekue-roulade-bagematte-silikone-30x40-cmBeklæd en lille bradepande (ca 30x40cm) med film – ja du læste rigtigt, du skal bruge film. Ovnens temperatur er så lav, at det ikke smelter. Alternativt kan du bruge en silikone bagemåtte. Har du ikke en, kan jeg anbefale denne – den er nemlig også perfekt når du bager roullade.

Hæld puren i den filmbelagte bradepande, eller på silikonemåtte og stil det i ovnen. Tænd ovnen på 75grader, og lade det stå ca. 6 timer. Det skal stå i rigtig lang tid, for at alt væsken fordamper. Derfor vil jeg også anbefale dig, at lave dobbeltportion. Eller at lave 2 forskellige portioner.

imageNår de har stået i ovnen tiden ud, er massen blevet hård, fast og sammenhængende. En smule klistret kan den være, men den skal ikke hænge fast på fingrene, så skal den liiiige have lidt længere tid.

Tag den færdige frugtmasse ud af ovnen, og lad den køle af et par minutter. Vend massen over på et stykke bagepapir, og træk nemt filmen af. Nu skal dejen fordels. Jeg fandt det nemmest at bruge en saks, for at klippe den i 2-3cm brede bånd på den smalle led. Du ender op med 15-20 frugtstænger, som du ruller op. Alternativt kan du også klippe den i halve-rugbrøds størrelser, hvis i bruger frugtpålæg på madderne. Opbevar dem så med bagepapir, eller mellemlagspapir imellem, i en lufttæt beholder.

Velbekom – De er nu klar til at spise. Herhjemme røg de første 5-6 stænger, inden jeg kunne nå og pakke dem væk, fra pigerne hurtige fingre. Så de blev hurtigt godkendt.

Bonus info: du får en ekstra MOR stjerne, i børnenes bog. Mine syntes i hvert fald at det var ret sejt, at have sine egne hjemmelavede frugtstænger med i madpakken.

print

Share on Facebook
6 comments on “Hjemmelavede frugtstænger
 1. Mette siger:

  Hvor lækkert! Ved du noget om hvor længe de kan holde sig? 🙂

  /Mette

  • Deluxmor siger:

   Hej Mette
   Beklager det sene svar, har først set dit spørgsmål nu.
   Jeg vil sige de kan holde sig en lille uges tid, i køleskabet. Men tror nu ikke du skal regne med, at det bliver nødvendigt at de holder så læge
   De bedste hilsner
   Vibeke

 2. Rasmus Magelund siger:

  Hej Vibeke

  Jeg er begyndt at bruge en frugtpresser til at lave frugtjuice. Nu vil jeg høre om du har gode idéer til modificering af denne opskrift til den overskydende frugtpulp?

  Bedste hilsner
  Rasmus

  • Deluxmor siger:

   Hej Rasmus
   Ihh det lyder da som en rigtig spændende ide. Jeg har faktisk slet ikke tænkt i de baner, men det er da super smart “stop-madspilds” ide 🙂 Jeg tænker du kan forsøge at bruge din frugtpulp, og måske tilsat lidt vand så det er nemmere at fordele, og for at forhindre at det brænder på. Og så skal det nok have lidt kortere tid, da der ikke er så meget væske som skal fordampe. Skriv endelig herinde, hvis det er en succes 🙂
   De bedste hilsner, Vibeke

 3. Lulu siger:

  Kan jeg bage dem på bage papir, og hvor længe på 80grader min ovn har ikke 75

  Mvh Lulu

  • Deluxmor siger:

   Hej Lulu
   Jeg vil helt klart anbefale film. Du kan også bruge bagepapir, men det har en tendens til at klistre fast, og kan være lidt en udfordring af få af den bagte “frugtmasse”. Kan din ovn kun gå ned til 80 grader, tænker jeg ikke det gør den store forskel. Hold øje med massen 5 min før, hvis den er fin fast så tager du den bare ud. Ovne varmer som regel aldrig det der står, så selvom min ovn faktisk står ti l75grader, kan den ligeså vel varme lige så meget som din, der står på 80 grader 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *